Předchozí pohled na ORIGINAL | OCR Následující
str. 398

Vídni« na vídeňské divadelní výstavě roku 1893 nebyly zevní omítky budov z malty, nýbrž kostry dřevěných budov byly plátnem potaženy, plátno olejováno, pískem posypáno a pak do tonu omítky zbarveno. Ale tato imitace, ač laciná, nedělala přec dojmu opravdivosti a přirozenosti. Proto rozhodnuto, aby při stavbě Staré Prahy v zájmu solidnosti dřevěná kostra budov z venku prkny se pobila, zrákosovala a maltou omítla, a pokud možno římsoví i kordony a nad-okenní římsy z malty provedly, aby tak dojmu opravdivosti docíleno bylo. Po zjištění půdorysu domů, určení jich průčelí co do slohu a výšky pater, udala se minimální hloubka budov sama sebou.

Ačkoliv by dr. Winter rád byl viděl, aby starodávná dlažba hrbolatá z kamenů oblázkových ve Staré Praze se provedla, přec v zájmu pohodlí obecenstva od toho ustoupeno a prostor se jen pískem posypal, z týchže důvodů upuštěno i od provedení rygolů v dlažbě náměstí. Pokud se týče střech, přijata zásada, aby byly strmé, v krytině aby převládaly kůrky čili prejze, pak šindel a něco málo břidla — tašky byly vyloučeny. Sklo v oknech mělo být šestihranné, kolečkované, na budovách renaissančních mělo sestávati z nevelkých čtverců do olova a železných prutů vsazených. Svádění vod se střech mělo se díti chrliči kamennými, měděnými neb i dřevěným žlabem daleko do ulice vyčnívajícím, ale nikoliv odpadní rourou od žlabu, jichž tenkráte ještě užíváno nebylo. Tu a tam na domech a zvláště na jich nárožích měly býti sochy svatých, pokud možno s lucernou na ramenu kovaném, umístěny, taktéž nade dveřmi domů měl býti buď štít či název domu malbou neb reliefně zobrazen, jen řidčeji nápisem naznačen; ovšem pamatováno, i na patníky různých tvarů a železné kruhy na nárožích k zatahování ulic řetězy. K malebnosti a rozmanitosti provedených budov přispívaly nemálo arkýře, dřevěná podsebití a pavlany a dle požadavku starého řádu požárního provedeno v řadě domů jižní a východní strany po jedné t. zv. uličce požární.

Budovatelé Staré Prahy jakož i výstavní výbor záhy seznali, že k oživení její bylo by zapotřebí, aby aspoň některé domy, důkladněji stavěné, ve všech patrech starým příslušným nábytkem se opatřily a figurinami nebo skutečnými obyvateli v kroji a rázu konce XVI. století oživily.


Pohled ze Staré Prahy: strana západní.


Předchozí   Následující